Historia

Älvsala Nya Båtklubb, ÄNBK, bildades formellt 2024-05-12, så själva klubben är alldeles ny, men bakgrunden till klubbens bildande tar oss ända tillbaka till 1970-talet.

Hem på landet började stycka av tomter från Älvsala Gård och så småningom bildades Älvsala Nya Tomtägareförening. Redan på 70-talet anlade Hem på landet fyra stycken bryggor i Älvsalaviken som skulle disponeras av de fastighetsägare som önskade en båtplats. I början skrevs dispositionsavtalen mellan båtägaren och Hem på landet, men när Hem på landet överlät allt till Älvsala Nya Tomtägareförening, så skedde all hantering av bryggplatser via dem.

Vid sidan av detta bildades 1974 båtklubben Älvsala Båtklubb, ÄBK, som drev en liten verksamhet utanför tomägareföreningen. Klubben var medlem i Saltsjö-Mälarens Båtförbund, SMBF och Båtunionen och de som var medlem i klubben fick förmåner så som lägre försäkringspremie hos Svenska Sjö och tidningen Båtliv. ÄBK har aldrig haft hand om hanteringen av båtplatser utan endast funnits till vid sidan om. Klubben upplöstes 2024-07-07.

2019 blev Båtsektionen till. Det var en sektion som hängde ihop med ÄNT, men som hade en egen styrelse och en egen ekonomi. Den nya styrelsen tog tag i hamnen och började en omfattande upprustning och ersatte bojar med nya y-bommar. På ÄNTs föreningsstämma 2023 togs beslutet att Båtsektionen skulle frigöras från ÄNT och ersättas med en båtklubb. Ett intensivt arbete påbörjades för att få alla bitar på plats och som texten ovan började, så blev klubben formellt bildad den 12 maj 2024.

Styrelsen för ÄNBK har en stark drivkraft och känner ett stort ansvar för att fortsätta arbetet med att utveckla hamnen till att bli så optimal som möjligt. Då flera i styrelsen redan fanns med från Båtsektionens tid har styrelsen god insyn i allt arbete som gjorts.

Styrelsen vill driva en aktiv och trivsam hamn med plats för båtliv och härliga promenader eller annan rekreation vid vattnet. Vi värnar om vår känsliga miljö och våra medlemmar följer därför alla miljöregler för småbåtshamnar.