Miljöpåverkan i samband med båtliv på sjön handlar om hur vi påverkar miljön med skadliga ämnen och föroreningar som kan komma från till exempel bottenfärger, mikroplaster, avfall och avgaser från motorer. Det handlar också om hur vår närvaro och framfart med båtar påverkar djur- och växtliv, i vattnet och på land.
Kör försiktigt i hamnområdet
I grunda vatten och där det rör sig många båtar riskerar vattnet att grumlas. Undervattensväxter, fiskars rom och yngel påverkas negativt när de skuggas av grumligt vatten. Detta gäller i grunda vatten generellt, men är extra viktigt att tänka på i vår hamn som redan belastar en känslig miljö.
Kör försiktigt så att inte svall bildas när du närmar dig hamnen eller kör i hamnområdet.
Undvik kraftiga gaspådrag som kan riskera att röra upp bottensediment.
Undvik spridning av mikroplaster
Mikroplaster är skadligt för naturen.
- Bojar av frigolit och polyesterrep är inte tillåtna att användas i hamnen.
- Byt tampar och plastdetaljer som börjar bli slitna.
Läs mer om mikroplaster på Värmdö kommuns hemsida – Spridning av mikroplaster från fritidsbåtar – Värmdö.se
TBT-fri hamn
TBT (Tributylentenn) förekommer i äldre bottenfärger. Ämnet har starkt negativ påverkan på miljön och är förbjudet för försäljning sedan 1989 för fritidsbåtar. Det är idag förbjudet att sjösätta båtar som har tennorganiska rester på sin botten. För att få ha sin båt i vår hamn så krävs det ett mätprotokoll för alla båtar som är tillverkade 1995 eller av äldre modell för att visa att de är fria från TBT.
Tvätta båten och slipp havstulpaner
Påväxt av alger och havstulpaner gör inte bara att båten går långsammare. Det ökar också bränsleförbrukningen. Att välja en biocidfri bottenfärg eller ha en obehandlad båtbotten är ett bra miljöval. Att skrubba av båtbotten några gånger per säsong räcker oftast för att undvika oönskad påväxt. Du kan skrubba av botten manuellt eller köra till en borsttvätt. Gillar du att bada kan du hoppa i och skrubba av båten för hand. Observera att det dock inte är tillåtet att bada i hamnområdet. Har du möjlighet kan du dra upp båten på trailer och skrubba av båten på land.
Havstulpaner är lätta att ta bort om man gör det i tid. Havstulpanvarningen är en sms-tjänst där du får meddelande om när det är tillväxt av havstulpaner i ett visst område.
För att prenumerera på Havstulpanvarningen via sms, skicka ”havstulpan start” till 71120 eller anmäl dig via e-post på denna länk.
Tips!
Skurblock eller slipduk på en slippappershållare med skaft är effektivt för att få bort havstulpaner som precis satt sig på botten. Vid tjock påväxt av alger fungerar en hård skurborste bättre.
Närmaste båttvätt och spolplatta hittar du på Hamnkartan.se.
Det inte är tillåtet att tvätta båtbottnar med biocidfärger eller mjuka färger på hamnplan eller vinteruppställningsplatsen. För att göra det behöver du ta båten till ett ställe med spolplatta, exempelvis Bullandö Marina.
Mer tips och råd om båttvätt. Tvätta båten – Båtmiljö.se
Kör för miljön
Hur du kör din båt påverkar både miljön och plånboken. En miljövänlig körstil bidrar till minskade utsläpp. Lägre hastighet och lugnare gaspådrag ger också minskade störningar för djurlivet ovanför och under vattenyta. Extra viktigt är det att vi kör lugnt nära öar och i grunda vatten. Buller påverkar inte bara djurliv ovanför vattenytan. Vibrationer och lågfrekvent buller färdas långt i vattnet och påverkar djurlivet även under ytan.
Val av motor och bränsle har betydelse. Här finns många val du kan göra som spelar stor roll för din miljöpåverkan. Gamla 2-taktsmotorer släpper ut stora mängder oförbränt bränsle. Moderna 2- och 4-takts motorer är ett bättre alternativ. Så här ser det ut om du kör på full gas i 25 timmar med olika motorer:
Traditionell 2-taktare 70 hk: 300 liter oförbränd bensin
Direktinsprutad 2-taktare 70 hk: 17 liter oförbränd bensin
4-taktare 70 hk: 14 liter oförbränd bensin
- Lär dig köra miljövänligare med Eco-driving – Ecodriving – Båtmiljö (batmiljo.se)
- Överväg att byta ut gamla 2-taktsmotorer. Har du den kvar kan du välja alkylatbensin och biologiskt nedbrytbar olja för att minska den skadliga påverkan på miljön.
- Välj om möjligt bränslen med lägre miljöpåverkan.
- Undvik svall och kraftiga gaspådrag när du kör i grunda vatten.
- Visa hänsyn och undvik att köra nära land och djurliv.
- Segling och paddling är miljövänligare sätt att ta sig ut i skärgården. Utmana dig själv och testa något nytt i sommar!
- Läs mer om hur du kan minska miljöpåverkan när du kör båt – Köra båten – Båtmiljö (batmiljo.se)
Avfall
Sedan den 1 april 2015 är det förbjudet att släppa ut toalettavfall från fritidsbåtar i hav, sjöar och inre vattendrag. Förbudet gäller för alla fritidsbåtar inom hela Sveriges sjöterritorium. Hamnkartan.se är en kostnadsfri tjänst där du bland annat kan hitta närmaste plats för sugtömning.
Att vi tar med oss allt skräp hem är kanske självklart för de flesta. Det är lätt hänt att plastpåsen eller läskburken blåser iväg på sjön. Ta hand om skräpet så att du får det med dig hela vägen hem. Här kan du läsa om vart du kan lämna ditt avfall när du är hemma efter båtturen.
Allemansrätt och naturhänsyn
Vår skärgård är berikad med djur och natur nära till hands för den som gillar att vistas på sjön. Men för att värna om dessa miljöer krävs att vi som vistas i dem visar hänsyn både mot naturen och andra människor.
Den svenska allemansrätten ger oss möjlighet att fritt röra oss på hav och sjöar och lägga till längs strand och kust, men också skyldighet att värna om växter, djur och inte störa och förstöra. Grundregeln i allemansrätten är att inte röra-inte förstöra.
I nationalparker, naturreservat och andra skyddade områden gäller särskilda regler. I Stockholms skärgård finns det många områden där det under vissa tider på året kan vara förbjudet att gå i land eller förbjudet att köra båt för att inte störa djurliv och häckande fåglar. Det är din skyldighet att informera dig om vilka områden som är skyddade och vilka regler som gäller.
- Planera din båttur och informera dig om vilka skyddade områden som finns. Naturvårdsverket har en karttjänst som visar alla skyddade områden. Skyddad natur – Naturvardsverket.se
- Visa hänsyn, kör försiktigt och håll avstånd till land och djurliv.
- Var uppmärksam på fåglar med ungar, varningsrop och varnande beteenden från fåglar när du lägger till eller går i land. Välj en annan plats eller väg i stället.
- Läs mer om allemansrätt och hänsyn till naturen i samband med båtliv – Allemansrätt & miljöhänsyn – Båtmiljö (batmiljo.se)