Om olyckan är framme

Vi strävare efter att ha en säker och trygg hamn men ibland är olyckan framme och då är det viktigt att vi är uppmärksamma och hjälps åt. Här nedan hittar du information om hur du skall agera och vart du vänder dig då olyckan varit framme eller om du misstänker risk för att något skall hända.

Vid akuta nödsituationer då det är fara för liv, egendom eller miljö ring alltid 112.

Spill och utsläpp av miljöfarliga vätskor skall omhändertas omedelbart. Det är viktigt att agera snabbt för att minska miljöskador. En enstaka droppe olja kan förorena 1000 liter vatten.

Utrustning för att samla ihop och hindra spridning av miljöfarliga vätskor finns i den gröna boden invid parkeringen/vinteruppställningsplatsen.

Vid utsläpp på land

  1. Försök stoppa läckaget om det är möjligt.
  2. Vid stora utsläpp ring 112.
  3. Samla snabbt ihop spilld vätskan så gott det går och lyft över i lämpligt kärl
  4. Strö Absodan över utsläppet. Se till att granulatet kommer ner i sprickor och håligheter där vätskan kan ha letat sig ner. Absodan suger inte upp vatten och går därför att använda även på ytor med vatten. Absodan, skyffel och kärl finns i gröna boden.
  5. Samla ihop Absodan och löst material som sugit upp vätskan. Vid behov strö på mer Absodan.
  6. Kontakta hamnkapten och informera om olyckan

Absodan, skyffel och hinkar finns i uppmärkt “sopkärl” vid Gröna boden. Kärlet kan också användas för uppsamling av större mängd kontaminerat material. Kod till låset på kärlet är den samma som låset på vägbommen.

Vid utsläpp av olja eller petroleumvätskor i sjön

  1. Identifiera vart utsläppet kommer ifrån. Försök att stoppa läckaget om det är möjligt.
  2. Vid stora utsläpp ring 112.
  3. Ringa in utsläppt vätskall eller båt med oljelänsar. Dra länsarna över vattenytan för att samla in så mycket av utsläppt som möjligt. Koppla samman länsarna med karbinhakarna som finns på länsarna. Oljelänsar finns i Gröna boden.
  4. Undersök om det finns utsläpp kvar utanför det inringande området. Drag en läns över vattenytan för att suga upp fläckar av utsläppet.
  5. Kontakta hamnkapten och informera om olyckan
  6. Räddningstjänsten skall alltid kontaktas vid oljeutsläpp i vatten

Oljelänsar finns i uppmärkt “sopkärl” vid Gröna boden. Kärlet kan också användas för uppsamling av större mängd kontaminerat material. Kod till låset på kärlet är den samma som låset på vägbommen.

Tyvärr förekommer det stölder av båtar och framförallt båtmotorer emellanåt. Ett bra sätt att förebygga stöld och stoppa tjuvar är att vara uppmärksam och höra av sig om man ser något misstänkt. Läs mer om hur vi förebygger stöld och vad du kan göra för att stöldskydda din båt

Stöld
  • Vid pågående brott ring 112. Kontakta även Hamnkapten.
  • Har du sett eller hört något som gör att du misstänker att en stöld är på gång, tipsa polisen på telefon 114 14. Kontakta även Hamnkapten.
  • Det finns en grannsamverkan i Älvsala. Rapportera gärna också iakttagelser via appen för grannsamverkan. Vår hamnkapten Ronny Pelizzoli är även kontaktperson för grannsamverkan.
  • Har du råkat ut för stöld eller stöldförsök är det viktigt att det meddelas till Hamnkapten på hamnkapten@alvsalanyabatklubb.se.

Väder, vind eller olyckan kan ställa till det och orsaka skador på båtar och bryggor. Även här är det viktigt att vi alla hjälps åt och höra av oss om vi ser något som inte verkar vara i sin ordning.

  • Ser du någon båt som är skadad eller riskeras att skadas på något vis och misstänker att båtägaren inte är informerad, kontakta bryggansvarig eller Hamnkapten som kan kontakta båtägaren eller vidta nödvändiga åtgärder.
  • Upptäcker du utrustning som är skadad eller saknas, skador på bryggor eller andra anläggningar i hamnen, kontakta bryggansvarig eller Hamnkapten. Detta är extra viktigt om det kan innebära olycksrisk eller risk för skador på person och ting.

Kontaktuppgifter till bryggansvariga finner du här eller på anslagstavlan vid respektive brygga.