Det kan finnas flera orsaker till att sanera båtbotten. Det kan bland annat handla om att färgskiktet på båten har börjat krackelera, att du har köpt en ny båt men inte vet vad som finns på skrovet eller att du har gjort en mätning på båten och behöver sanera skrovet för att leva upp till kommunens krav. När båtbotten skall målas om kan det också finnas behov av att skrapa bort löst sittande färg eller slipa för att få en jämn yta.
Transportstyrelsen har tagit fram rekommendationer för sanering av bottenfärger som innehåller farliga ämnen. Du hittar Transportsstyrelsens skrift om det här.
Följande metoder rekommenderas
Slipning
Torrskrapning
Blästring med sand eller kolsyra
Gelbehandling med skrapa
Dessa metoder bedöms som lämpliga under förutsättning att människor och miljön skyddas genom att:
– marken under båten täcks.
– vind- och regnskyddad miljö skapas runt båten.
– miljö med undertryck skapas vid blästring.
– personlig skyddsutrustning används.
– färgdamm, färgrester, blästermedia, gel och annat material som kommit i kontakt med färgrester och damm samlas upp och hanteras som farligt avfall.
– farligt avfall hanteras på rätt sätt och lämnas till godkänd avfallsmottagare.
– människor och djur i omgivningen skyddas.
De saneringsmetoder som inte rekommenderas är vacuumblästring, laserablation och gelbehandling med högtryckstvätt.
De metoder som är troligast att du kan utföra på din båt själv är slipning och torrskrapning i kombination med gelbehandling med skrapa. Båtmiljö.se har instruktioner för hur du går tillväga med dessa metoder:
- Skrapning – Skrapa – Båtmiljö.se
- Slipning – Slipa – Båtmiljö.se
- Läs mer om att sanera båtbotten – Sanera båtbotten – Båtmiljö.se
Välj miljövänligaste produkten
När vi använder och underhåller vår båt använder vi många olika produkter som påverkar miljön. Det kan vara rengöringsmedel, polish, vax och oljor, men har du koll på hur de påverkar miljön och om det finns miljövänligare alternativ?
Ett bra tips är att titta på förpackningen efter farosymboler och att läsa texten om riskerna med produkten. På så vis kan du göra en enkel jämförelse direkt i butiken. Du kan få mer information genom att läsa säkerhetsdatabladet som tillhör produkten. Återförsäljare av kemitekniska produkter är skyldiga att tillhandahålla säkerhetsdatablad.
Exempel på farosymboler och varningstext Teakolja.
Tänk på att produkter du använder på båten riskerar att gå ut direkt i havet utan att passera ett reningsverk. Exempelvis kan ett vanligt diskmedel du använder hemma var märkt som skadligt för vattenlevande organismer. Använder du det på båtturen så hamnar det direkt i vattnet och påverkar vattenmiljön i viken där du lagt till. Därför är det extra viktigt att välja miljövänligare produkter i båtlivet!
Naturskyddsföreningens märkning ”Bra miljöval” är en bra hjälp för att göra rätt val av båtvårdsprodukter. För att en produkt skall få märkningen ställs hårda krav. Kraven för märkningen utvärderas och skärps i syfte att driva på utvecklingen mot mer hållbara produkter.
Läs mer om att välja miljövänligare produkter – Välj miljövänligaste produkten – Båtmiljö.se
Kom ihåg – Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något. Varje val du gör spelar roll!
Lär dig mer om de olika farosymbolerna – Märkning och farosymboler – Kemikalieinspektionen
Läs mer om märkningen ”Bra miljöval” – Om Bra Miljöval – Bra Miljöval