Du som äger en fritidsbåt har ansvar för att ta hand om den när den inte längre är brukbar. Att överge en båt räknas som nedskräpning och är inte tillåtet.
Gamla tvåtaktsmotorer med förgasare är skadliga för miljön och upp till 30% av bränslet gåroförbränt direkt ut i havet. Kampanjen ”Sluta tanka havet” vill uppmärksamma på problem kring och varför det kan vara ett klokt beslut att byta ut och skrota sin gamla tvåtaktsmotor – Sluta Tanka Havet | Minska de fossila utsläppen i vårt vatten.
Via nationella nätverket Båtretur kan du få hjälp med skrotning av din båt eller tvåtaktsmotor. Båtretur får stöd från Havsvattenmyndigheten. Skrotningsstödet är tidsbegränsat till 31 december 2024 och gäller bara så länge som det finns medel kvar – det är alltså först till kvarn som gäller.
Stödet utbetalas inte kontant utan den som lämnar in en uttjänt fritidsbåt eller tvåtaktsmotor får skrotningstjänsten subventionerad. Transporten till anläggningen betalas av båtägaren liksom eventuell sanering av miljöfarligt avfall och brandfarligt avfall mm. Båten ska väga minst 100 kilo och max 10 ton.
- Förfrågan till Båtretur om skrotning av fritidsbåt – klicka här!
- Förfrågan till Båtretur om skrotning av tvåtaktsmotor – klicka här!
- Läs mer om skrotning av båtar och tvåtaktsmotorer – Skrota båten eller tvåtaktaren – Båtmiljö.se